A picture

Navigáció

Tartalom

A fehér gólya (lat. ciconia ciconia) – a boldogság és a megvalósult kivánságok jelképe.

Typ: egyéb
Már az Ókori Görögországban is ismerték, héberül „chasidah”-nak hijvák, melynek jelentősége irgalmas és jó. Hazánkban a gólya a boldogság és termékenység jelképe. „Repül a gólya! Ragadd meg a gombodat és kivánj valamit!“

Lehet, hogy önök is gyakorolják ezt a szokást, ha a fejük felett hangtalanul elszáll a nálunk fészkelő legnagyobb költöző madárfaj egyike. Lehet, hogy a Kisgólya óvoda honlapján észrevették, hogy városunkba az idén is megérkeztek a gólyák.

Elsőként a him jelent meg, amely nekikezdett a fészek javitásába és bővitésébe a családja részére. Néhány napja megérkezett a párja is. A fehér gólya a legismertebb költöző madarak közé tartozik. Kedvenc tápláléka a béka, kétéltű, halak és csúszómászók, de szivesen elfogyasztja a bogarakat, pockokat, vakondokat vagy akár a lárvákat.

A fehér gólya lelőhelyéről, fészkélési szokásáról, a hazai gólya állomány online megfigyeléséről és más, érdekes tudnivalóról a www.bociany.sk oldalon tudhat meg többet, kisérheti figyelemmel ezeket a kecses gázló madarakat.


Készítve: 20. 4. 2021
Legutóbbi frissítés: 20. 4. 2021 21:09
Szerző:
Oldal elküldése e-mailben